Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

Articles

flower Хризантемата - Кралицата на Есента

Hrizantema

В буквален превод името означава златно цвете (гръцки: chrysos - злато и anthemion — цвете). Благодарение на изкуството на селекционерите са получени неуморно цъфтящи сортове - през пролетта, лятото и есента - за градината,балкона и терасата. В различните краища на света хризантемата символизира различни неща:

Както в Китай,така и в Япония хризантемата е един от най-важните символи-тя присъства в герба и в паспортите в Япония. В Китай, например, хризантемата е символ на мъдрост и дълголетие, в Япония – на щастие, успех и късмет, във Виетнам – на душевна чистота и бистър разум. В Европа хризантемата е позната в над 400 различни хибридни форми. Основно се делят на ранноцъфтящи, които се отглеждат на открито и цъфтят септември и октомври. Обичат да бъдат на слънце или полусянка и да се поливат редовно и обилно с вода. Другият основен вид са късноцъфтящи, които са по скоро оранжерийни и можем да се радваме на цветовете им и през зимата.

За да отгледаме хризантема в градината е необходимо слънчево и защитено от силни ветрове място. Хризантемите най-добре виреят в глинеста, пропусклива и богата на хранителни вещества почва. Много добре им се отразява наторяването с органични или комбинирани минерални торове със съдържание на елементите азот, фосфор и калий. Хризантемата има най-голяма нужда от вода през първата половина на вегетативния период.Засушаването е доста неприятен фактор,които причинява смущения в развитието-вдървесиняване на стъблата и влошаване на качеството на цветовете.Всички нискостеблени сортове изискват поне едно пензиране.То се извършвва,когато растението достигне височина 15см.това се прави за да се получат ниски разклонени растения.Всички сортове хризантема могат да презимуват в градината,затрупани с повече почва и покрити със сухи листа


flower Циклама

Ciklama

Родината на красивата Циклама е Мала Азия .Там Цикламата расте в хладни и сенчести местности. Ето защо тя се развива най-добре в умерено затоплени помещения и само при такива условия запазва великолепието на своите цветове седмици наред.Най-подходящата температура за нея е 12-15C. Решаващо значение за успешното отглеждане на Цикламата имат температурата на въздуха в помещението и правилното поливане .А поливането трябва да става с мого усет и при това винаги отдолу в чинийката. Никога не поливайте Цикламата отгоре направо върху грудката,защото водата,която се задържа между дръжките причинява загниване. От октомври до април Цикламата редовно трябва да се подхранва с тор.През летния период на покой от май до август не бива да торите цветето,но то продължава да се полива умерено,така че почвата никога да не изсъхва напълно.Идеално би било през този период Цикламата да се премести на шарена сянка.Когато през август се появът върховете на новите листа,грудката се пресажда плитко в торфен субстрат,така че 1/3 от нея да се вижда. През късната есен,когато листната розетка се е оформила напълно и се забелязва зачатък на цъфтеж,използвайте фосфорен тор за подхранване. Размножаването е много сложно и следва да се предостави на специалистите. Смята се , че присъствието на цикламата в дома се отразява на настроението,укрепва духа и изпълва със смелост и целеустременост. Освен това цикламата служи за защита,съхранение и опазване на дома и семейството от всяко зло. Подчинените,които искат повече внимание от шефовете си, трябва да отглеждат бели циклами, а червената циклама, поставена в спалнята, укрепва брака и разпалва отново любовта.Розова циклама е полезно да се отглежда от уморени и несигурни хора.Наличието на това цвете около тях ще им помогне да се отърват от прекалената зависимост от чуждото мнение.

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova