Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Теменужки /Viola/

Назад


Период на цъфтене: В зависимост от расата през есента и пролетта.
Произход: Изходни форми - Европа, Сибир, Алтай, Северна Африка.
Месторастене: Слънчево до полусенчесто.
Субстрат: Оптимална пръст, глинесто-хумусна градинска пръст.
Засаждане: Купените готови или самостоятелно отгледани (-> Размножаване) млади растения се засаждат на разстояние 10-15см едно от друго.
Поливане, торене: В периода на израстване да не се допуска изсушаване, нито пък прекалено поливане. Наторяват се на всеки 2 седмици.
Други грижи: Прецъфтелите цветове се отстраняват редовно.
Презимуване: Засадените през есента теменужки в районите с благоприятен климат зимуват без защита, евентуално покрити с малко борови клонки, които да ги предпазват от слънце. В области с неблагоприятен климат сандъчетата се прибират на светло и немразовито.
Важно: Растенията не бива да изсъхват и през зимата. В случай на изсъхване се поливат умерено в по-топлите дни.
Вредители, болести: Сиво гниене, същинска и мнима брашнеста мана, листни въшки.
Размножаване: Чрез семена през юни или юли. Съдът, в който са засети, не трябва да изсъхва. Ако имате градина, засявайте в ранни лехи или в лехи на полусенчесто място. Младите растения остават през зимата в лехата и се засаждат в съдове през пролетта.
Съвети за оформление: Теменугите са най-красиви, засадени на голяма площ. Ето защо е по-добре да се засаждат групово в плитки кашпи с голям диаметър, отколкото поединично в тесни балконски сандъчета. Много актуална е F1-миниатюрната Viola, например сортът „Алпийско лято", с трицветни тъмносини или светло-сини с жълто цветове, с големина 2,5см.

 


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova