Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Зюмбюл /Hyacinthus/

Назад


Зюмбюлът (Hyacinthus) е луковично многогодишно растение от рода Hyacinthus, от семейство Liliaceae. Произхожда от средиземноморските части на Европа и Мала Азия, където расте в диво състояние. Като градинско цвете се отглежда от 15 в., откогато са създадени над 300 разновидности. Цветовете му се състоят от гроздовидно съцветие със специфичен, силен аромат. Цъфти през април в различни багри - бяло, жълто, розово, виолетово, червено, синьо.
Зюмбюлът е едно от най-популярните и най-обичани цветя в българския двор.Наречен е на името на прекрасния юноша Хиацинт от гръцката митология.
Зюмбюлът (Hyacinthus orientalis) е едно от най-разпространените многогодишни луковични растения. Той е с прости кичести камбанковидни цветове, които имат силен приятен аромат. Разположени са в плътни или рехкави гроздовидни съцветия и са различно оцветени - бели, жълти, розови, червени, сини и пр. Добре развитият зюмбюл трябва да има най-малко 12 цветчета на цветоносното си стъбло, които може да достигат и до 50. Листата са широколинейни, сочни, лъскави, на върха слабо заострени. Народите от Западна Европа са го внесли от Западна Азия преди повече от три столетия и веднага са започнали да го подобряват. Днес съществуват множество соротве, отличаващи се от оригинала с едрите си съцветия и цветове и нежните и разнообразни багрите – сини, виолетови, бели, розови, морави...
Цъфти от края на март до май. Достига 20-30 см височина. Зюмбюлите дават семена, но се размножават по вегетативен начин – чрез отделяне на дребните луковички. При някои сортове обаче размножаването става твърде бавно, понеже се образуват много, но дребни луковички. Затова използвайте малка хитрост – преди засаждането цепнете дъното на старата луковичка кръстообразно. Засаждането трябва да стане през есента. Зюмбюлът не е придирчиво цвете – той може да расте и на слънчеви места, и на полусянка. Добре е луковиците му да се изваждат всяка година след прецъфтяването и веднага да се засаждат на ново място, като се заравят с около 12 см пръст. След засаждането разхвърляйте върху насаждението едра слама или листа от дървета. Те ще ги предпазят от измръзване през зимата. Освен като градинско цвете, можете да използвате зюмбюла и за получаване на цвят вкъщи още през зимата. Съвет на градинаря: Пазете зюмбюла от силните обедни лъчи! Като се образуват дъщерни луковици (детки), те се отчупват внимателно и се съхраняват отделно. Детките цъфтят обикновено на втората-третата година, когато се садят в лехи.


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova