Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Хризантема /Chrysanthemum/

Назад


В буквален превод името означава златно цвете (гръцки: chrysos - злато и anthemion — цвете). Благодарение на изкуството на селекционерите са получени неуморно цъфтящи сортове - през пролетта, лятото и есента - за градината,балкона и терасата. В различните краища на света хризантемата символизира различни неща:

Както в Китай,така и в Япония хризантемата е един от най-важните символи-тя присъства в герба и в паспортите в Япония. В Китай, например, хризантемата е символ на мъдрост и дълголетие, в Япония – на щастие, успех и късмет, във Виетнам – на душевна чистота и бистър разум. В Европа хризантемата е позната в над 400 различни хибридни форми. Основно се делят на ранноцъфтящи, които се отглеждат на открито и цъфтят септември и октомври. Обичат да бъдат на слънце или полусянка и да се поливат редовно и обилно с вода. Другият основен вид са късноцъфтящи, които са по скоро оранжерийни и можем да се радваме на цветовете им и през зимата.

За да отгледаме хризантема в градината е необходимо слънчево и защитено от силни ветрове място. Хризантемите най-добре виреят в глинеста, пропусклива и богата на хранителни вещества почва. Много добре им се отразява наторяването с органични или комбинирани минерални торове със съдържание на елементите азот, фосфор и калий. Хризантемата има най-голяма нужда от вода през първата половина на вегетативния период.Засушаването е доста неприятен фактор,които причинява смущения в развитието-вдървесиняване на стъблата и влошаване на качеството на цветовете.Всички нискостеблени сортове изискват поне едно пензиране.То се извършвва,когато растението достигне височина 15см.това се прави за да се получат ниски разклонени растения.Всички сортове хризантема могат да презимуват в градината,затрупани с повече почва и покрити със сухи листа.


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova