Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Незабравки /Myosotis/

Назад


По целия свят милите, трогателни незабравки красят пролетните градини. Различните народи разказват свои легенди за тях, но всичките са свързани с темата за верността и скъпите спомени. Ние също не правим изключение. Народните вярвания твърдят, че венче от незабравки, положено на главата на любимия, ще го привърже за цял живот, а много момичета носят името Незабравка.
Родът Незабравки се състои от около 50 вида, произхождащи от влажни места с умерен климат в Европа, Азия и Америка. Между тях има едногодишни, двугодишни и многогодишни тревисти растения. Височината им достига между 10 и 40 см. Листата са приседнали, ланцетовидни, мъхести. Цветчетата обикновено са сини с жълто око, но се срещат и розови или бели.
Ботаническото име Myosotis произлиза от гръцките думи mios - мишка, и ous - ухо, и е свързано с мъхестите листа на някои видове, напомнящи миши ушички.
В декоративното цветарство се използват няколко вида, от които са създадени множество сортове.
Алпийската незабравка се включва обикновено в зацветяването на алпинеуми и рокарии. Тя е ниска (10-15 см), с късо коренище. Предпочита светли каменисти места. През май се обсипва с тъмносини цветчета, които се задържат около 40 дни.
Блатната незабравка служи при оформлението на водоеми и силно овлажнени места. Тя е многогодишна, големите й яркозелени листа нежните сини цветчета са декоративни от май до есента, тъй като на мястото на прецъфтелите разклонения се образуват нови, които продължават да цъфтят.
Най-често се отглежда хибридната незабравка, която се отличава със своята непретенциозност. Тя расте добре и на слънце, и на сянка, но най-добре се чувства на полусянка. Цъфти през май. След прецъфтяването образува множество семена, които се самозасяват и през август вече се оформят красиви храстчета. Различни цветарски фирми предлагат семена от много разнообразни сортове от тази незабравка.
Незабравките предпочитат влажни, добре запасени с хранителни вещества почви, но не и твърде силно наторени, защото тогава развиват силна и богата листна маса и се нарушава естественият им ритъм на вегетация и покой.
Повечето видове се развиват добре и на слънце, и на сянка. При суха пролет трябва да се поливат. Размножават се лесно със семена, а многогодишните и чрез разделяне дори когато цъфтят.
Тези цветя са са незаменими при оформлението на лехите с пролетно цъфтящи растения, а също и за украсата на балкони и первази. Стилните комбинации на незабравки, лалета и нарциси са неотменна част от пролетните градини в много страни. Те са чудесни за бордюри и рокарии, а също за зацветяване на сенчестите места под дърветата, където са прекрасна компания на момините сълзи.
На балкона или на перваза са много красиви, когато са гъсто засадени в сандъчета или саксии. Синият фон на безбройните им цветчета е подходящ за съчетаване с бели, жълти, розови или червени цветя, с които съвпада периодът им на цъфтеж.
Тайните на успеха
Светлина: Понася и слънце, и лека сянка.
Вода: Почвата трябва да е влажна.
Подхранване: Не е нужно.


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova