Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Магнолия /Magnolia ''grandiflora"/

Назад


Магнолията е едно красиво дърво, което на височина може да достигне около 30 м. Формата на короната може да е различна, но най-често срещаната форма е широкопирамидална.
Короната е гъста и тъмнозелена. В различните стадии на развитие кората на Магнолиата променя цвета си. В зряла възраст кората е сива и слабо напукваща се.
От своя страна клонките и пъпките на този вид са окосмени с власинки, които имат раждив цвят. Листата са доста едри с продълговата, обратнояйцевидна форма и дебели на пипане. На върха те са заострении, а в основата са с широко клиновидна основа.
Листата сами по себеси са много интересни. Те са дълги около 25 см по ръба са целокраини, нямат назъбване.
На цвят листата са тъмно зелени отгоре и светли отдолу, като от долната страна може да имат власинки с раждив цвят. Листата са дебели кожести, което им придава още по - красив вид.
Характерно за тях е, че се запазват и през зимата, защото това е единствената вечнозелена Магнолиа. Отгоре те може да имат лъскав отенък. Цветовете са много красиви и освен листата този вид е много ценен и заради тях.
Цветовете придават максимален декоративен ефект на растението. Те могат да достигнат размери до 25 см в диаметър. На цвят цветовете са млечнобели. Имат много приятен силен аромат. Този вид цъфти между юли и септември.
Плодовете на Едроцветната магнолия много прилича на шишарка на иглолистно дърво, но няма нищо общо с нея. Плодът е разполоен на върха на клонките след листата. Когато плодът се отвори се забелязват малки червени семенца, които наподобяват формата на царевичните семена.
Едроцветната Магнолия е разпространена и се чувства добре в южните части на Северна Америка. Там тя се развива на богати на хранителни вещества, влажни и лек механичен състав почви. Този вид е много взискателен към запасеността на почвата с хранителни вещества и към влажността на почвата. Ако растението няма никакви механични повреди може да издаржи и по-големи застудявания без да има последици.
Видът може да издаржи застодявания до -18 градуса. В нашата страна Едроцветната магнолия се среща в районите с по-топъл климат като черноморието и южните части на страната (Сандански, Петрич и др.).
Трябва да се сади на скътани места и да не е изложена на студени ветрове, защото това влошава декоративния вид на растението.
Използва се в паркове и лесо паркове за единично и групово засаждане, като все повече започва да се използва и в часните градини и дворове. В часните дворове се използва най - вече за единично засаждане, като солитер. За да се развива добре е хубаво да се тори с градински торове.
Магнолията се използва по този начин заради красивата си корона, която радва през цялата година и заради прекрасните си големи цветове. Друг начин по който се използва Магнолията е за изграждане на живи стени поради бавния си растеж, но дори и по този начин видът иразява своята красота.


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova