Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Лигуструм; жив плет /Ligustrum ''ovalifolium''/

Назад


Най-популярното растение за жив плет. Расте много бързо и изграждането с него излиза най-евтино.
Широко налагана е заблудата, че този вид лигуструм е вечнозелен, но всъщност той е полу-вечнозелен. Това означава, че в някои зими листата се запазват, а в студени зими обикновено остава без листа или губи част от тях. Може да се каже, че последен хвърля листата си в началото на зимата и първи се развива, обикновено още в края на февруари.
Напълно листопаден вид е Ligustrum vulgare, който се избягва в озеленяването. Той хвърля листата си рано наесен и се развива сравнително рано напролет.
Вечнозелен вид е Ligustrum japonica, но той не е подходящ за райони, където температурите падат под -15 градуса. Заслужено най-широко разпространен е Ligustrum ovalifolium.
Ако желаната височина на живия плет е до 1-1,2м, се засажда едноредово, по 7 броя растения на линеен метър. Ако желаната височина на живия плет е над 1,2м, се засажда двуредово, шахматно, 6+7 или общо 13 растения на линеен метър. Засаждане на по-малък брой растения води до оголване на плета в основата и поява на дупки и празни места. При първоначалното засаждане трябва да се изреже на не повече от 10 см над земята, независимо от височината на закупените растения. Ако не се изреже толкова ниско, по-късно живият плет остава гъст само в горната си част, а отдолу има празни места и дупки. Също така, най-важна за качествения жив плет е редовната резитба. Реже се 3 пъти годишно - февруари, май-юни и края на август. Не се оставя повече от 5 см от последния прираст или общата възможна височина за година е чисто 15 см. Възможно е да се остави живия плет да достигне височина от 1 м още на втората година, но в такъв случай забравяме за качествен жив плет и оставаме само със жалко подобие. Правилно изграден и добре поддържан жив плет може да видите на снимките вляво.


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova