Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Кaлмия /Kalmia/

Назад


Тънколистната калмия (Kalmia angustifolia) е вечнозелен храст, който е роден в Северна Америка. Височината му в природата достига 1-1,5 м, има и дребна форма с височина 30-40 см. По красота калмията не отстъпва на рододендроните. Заслужава внимание благодарение на тънките си листа, дълги до 6 см, отгоре зелени, а отдолу по-бледи, със сивкав оттенък. Калмията е привлекателна и с розовите си, рядко бели цветове, които са събрани в чадърести съцветия. Цветовете са едри, всеки е по 1 см в диаметър. А ако си представите, че на всяка клонка има по няколко съцветия, то храстът се превръща в красиво зрелище.
Растението обича полусянка, но може да живее и на слънце. Предпочита засаждането на места, които са защитени от ветровете. Важно е също така да я пазите от силното зимно и пролетно слънце.
Почвите за калмията както и за рододендрона, трябва да са кисели. Почвената смес трябва да се състои от торф, листовка и пясък. Можте да добавите и малко минерален тор. Растението ще се развива добре на плодородни, рохкави и достатъчно влажни места. Не понася обаче преполиването. Тя се нуждае от дренаж, който се състои от слой камъчета или пясък с дебелина 15-20 см.
Най-доброто време за засаждането на калмията е пролетта. Разстоянията между груповите насаждения е 0,8 м, когато те са плътни, до 1-1,5 м, когато са разпръснати. Размерите на посадъчната ямка за тригодишни екземпляри е 50х50 см при дълбочина 60 см. Кореновата шийка трябва да е на нивото на почвата при засаждането.
Калмията може да понесе временно засушаване, но в горещите дни трябва да й посигурявате поливане веднъж на 2 седмици с 10 литра вода. Обилното поливане е важно и пред есента, когато калмията се подготвя за зимата. От април до средата на юни растението се подхранва два-три пъти, като се шербетува.
През пролетта трябва да премахнете сухите клонки и прецъфтелите съцветия. След обилни дъждове и при силно уплътняване на почвата, разрохкайте около храста. Бъдете много внимателни, тъй като корените на калмията са повърхностни. Младите насаждения трябва да се мулчират с торф. Към болестите и вредителите калмията е устойчива.


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova