Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Хойхера /Heuchera"americana"/

Назад


Хойхера (Heuchera) е покритосеменно растение от семейство Каменоломкови. Цъфти многогодишно. Издържа от слънчеви до полусенчести места. Издръжливо растение / – 20 С-+/, с умерени нужди от поливане. Подходящо за бордюр и алпинеумни и съчетания. Освен красиви и ефектни, те са и непретенциозни, устойчиви на болести и вредители и лесни за отглеждане.
Описание: Това са многогодишни тревисти растения, достигащи на височина около 50 см. Развиват силно коренище. Листата са събрани в прикоренова розетка. Те са на дълги дръжки, длановидно нарязани на 5 до 9 дяла, назъбени. Цветовете са дребни, многобройни, разположени на върха на нежни стъбла, които излизат измежду листата. Ботаническото име цветето е получило в чест на немския ботаник Хойхер. Англичаните го наричат петнист здравец, а у нас е известно като „сълзата на поета“.
Отглеждане: Почвата трябва да е лека, хумусна и влажна, но не и такава, която задържа излишна влага. Хранителните вещества не бива да са в излишък, затова не се препоръчва често и обилно торене. Същото се отнася и до поливането – крайностите трябва да се избягват. От недотам ефектните природни видове хойхера съвременните селекционери са създали оригинални, красиви сортове, които печелят обичта на цветарите по целия свят. Тъй като корените имат склонност да излизат над почвата, хойхерите редовно трябва да се загърлят и засипват. Освен това трябва на 4-5 години да се разделят туфите, на които средата се е оголила, и да се засаждат на нови места. Така и най-лесно се размножават. Размножаването със семена също не е трудно, но младите растения зацъфтяват на третата година. Освен в градината, хойхерата може да се отглежда и като саксийно цвете или сандъчета на балкони и тераси. Подходяща е смес от равни части градинска почва, листовка и пясък. Зимата могат да прекарат на открито.

 


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova