Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Фрезия /Freesia/

Назад


Описание: Познати са два вида фрезии, които се срещат главно в Южна Африка. От кръстосването на F. refracta с F. armstrongii е създаден културният вид F. hybrida, с доста по-едри цветове - до 6 см, в съцветия по 10-12 и височина 60-80 см. Листата са мечовидни, а цветчетата - фуниевидни и с различна окраска - от бяла, през различни нюанси на жълто, оранжево, червено, лилаво. Цъфти масово през февруари.
Грижи: Фрезията изисква лека, пропусклива почва с голямо количество органични вещества. Подходяща за отглеждане е почвена смеска от торф и малко пясък.
Място: Фрезия е много капризна към светлината. Отглежда се в полусветли, добре проветриви помещения при температура 12-16?, която с появата на пъпките е хубаво да се повиши на 18?. Полива се умерено. Ако пък отглеждате вашата фрезия в градина, тя трябва да е на някое скрито от преките слънчеви лъчи място, тъй като обича полусянката. Почвата трябва да е рохкава и отцедлива.
Размножаване: Размножаването става чрез луковици и вегетативно. Луковиците се засаждат не по-рано от май в сандъчета с почвена смес от листовка, чимовка и тор. При температура 20-22*С поникването става след 25 дни. През август от всяка луковица израстват 1-3 стръка с цвят. При топло време може да цъфти до октомври. През лятото е необходимо ежедневно поливане, ежеседмично подхранване с минерални торове


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova