Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Евонимус /Euonymus/

Назад


Евонимусът е една от най-популярните зеленини. Малцина обаче знаят, че растението със свежи зелени или пъстри листа идва от далечна Япония. Предпочитано е, защото става както за градинско отглеждане, така и за тераси. Едно от най-ценните му качества е, че през зимата издържа температури до -15 градуса. Единственото важно условие при отглеждането му на закрито е през топлите месеци да му се подсигури прохлада. В този смисъл апартаментите с парно са крайно неподходящи за него.
В родината си тази зеленина расте под формата на храст, който може да достигне и до няколко метра на височина. Листата му са изключително ефектни - лъскави, в различни тоналности на зеленото. Не си мислете обаче, че евонимусът не цъфти. От май до края на юли клонките му се окичват с нежни бяло-зеленикави цветчета.
Ако решите да си садите такова растение, то имайте предвид, че през лятото се налага да поливате често. Евонимусът има нужда от много влага през топлите месеци. Освен това преките слънчеви лъчи не му понасят. Той харесва повече шарената сянка. Задължително е и да има много чист въздух. Което означава, че дори да го посадите в саксия за дома, то непременно през лятото трябва да я извадите на открито.
Поливането през есента е по-пестеливо. Пръстта и коренът в никакъв случай не трябва да засъхват. Идеалната температура за зимуване е около 5 градуса, но и по-ниски ще му понесат. Пресаждането напролет е задължително. Идеална за целта е градинската пръст. В градината най-лесно ще вкорените евонимуса през март или в края на август.


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova