Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Дигиталис /Digitalis"purporea"/

Назад


Името идва от латинското digitus - пръст, палец. Българското му име е "напръстник", поради формата на цвета. Други популярни имена са "ръкавицата на вещицата (феята, Дева Мария)", "кървави пръсти" и др.
Растението е с височина 50 - 150 см. Расте върху голямо коренище, което може да изхрани няколко розетки. Листата са големи, прости, продълговати и излизат директно от розетката.
Цветът представлява високо стъбло, увенчано с необичайно ефектно, дълго, класовидно съцветие, цъфтящо в бяло, розово, цикламено, жълто. Отделните цветчета са изпъстрени с многобройни точки.
Дигиталисът е много непретенциозен за отглеждане. Чувства се отлично и при минимална слънчева светлина и вода и фактически не изисква почти никакви грижи.
Съвсем елементарно е и размножаването, което при многогодишните видове става, както със семена, така и с разделяне на коренището. При двугодишните растението може да се самозасява, като на първата година се формира само розетката, а на втората израства и цветът. След прецъфтяване, ако стъблото се отреже близо до земята, може да израснат още и така цъфтежът да продължи през цялото лято.
В градината много добре се комбинира с други сенколюбиви цветя - астилбе, хойхера, хоста, аквилегия, алиум, гейхера и много други.


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova