Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Дойция /Deutjia ''gracilis''/

Назад


Декоративен храст, достигащ височина два метра. Листата са срещуположно наредени на клоните. Те са с яйцевидна форма и удължени към върховете, а по края са остроназъбени. Цветовете прости или кичести, буквално обсипват тънките, изправени или дъговидни клони през юни. Активният цъфтеж е продължителен – повече от две седмици. Чаровни са кичестите цветове в бяло-розово, дори в червено.
Дойцията обича светлината. Най-много се цени и търси този храст заради неговата мразоустойчивост.
Расте на богати и влажни почви. Не пренебрегва и по-бедните, но с нормална влажност. Дойцията се цени и затова, че е димоустойчива.
Познати са около 50 различни вида, распространени в Източна Азия, Хималайската област и Мексико.
У нас изборът не е голям. Ние се радваме на дойция грацилис (Deutjia gracilis), която произхожда от Япония. На височина достига 1-1,5 м. Този храст има дъговидно извити клони, които са много тънки. Цветовете в бяло са разположени в странични метлици.
Друг храст дойция, отглеждан в нашите градини и паркове, с произход Япония и Китай, е Deutjia crenata (дойция крената). Този храст има височина, достигаща 1,5-2 м. Листата му са много удължени, а белите цветове са в изправени метлици, събрани.
Дойцията се култивира и усъвършенства непрекъснато. Най-голями успехи в това са завоювали цветарите от гр. Нанси. Дойцията се размножава по вегетативен път чрез зрели резници, които се приготвят през зимните месеци, а се засаждат през март или април.


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova