Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Котонеастър /Cotoneaster ''dammeri''/

Назад


Има котонеастри с всякакви форми и размери - от разпростиращи се почвопокривни до 6-метрови дървета. Листата, които може да бъдат малки като нокът или да достигнат няколко сантиметра дължина, или опадват наесен, или остават на растението целогодишно. Котонеастрите имат и едно общо качество, което ги прави ценни за всяка градина - изобилието от ефектни плодчета и наситените багри на листата наесен. През май или юни розовите пъпки се превръщат в бели цветчета и са толкова многобройни, че имат декоративна стойност. Всички котонеастри издържат на лоши условия - растат почти навсякъде и не им трябва много внимание. Само трябва да ги подкастряте, когато започнат да се разпростират прекалено.
СОРТОВЕ: Любимият вид е С. horizontalis (котонеастер рибена кост). Често ще го видите в градините да пълзи по стените или да се разпростира на височина 60-90 см между по-високи храсти. Клонките приличат на херингова кост, а плодчетата и есенните листа са яркочервени. Другият листопаден почвопокривен вид С. adpressus е още по-разпростиращ се, а един от най-добрите високи листопадни храсти е С. divaricatus (1,8 х 1,8 м). С. bullatus достига същата височина и се разпознава по големите тъмнозелени и набръчкани листа. От многото вечнозелени видове С. dammeri е най-хубавото почвопокривно растение. Едни от най-високите са С. salicifolius (4,5 м, дълги и тесни листа) и С. 'Hybridus Pendulus', който може да се отглежда като плачещо дърво. За жив плет изберете полувечнозеления С. simonsii Красив нискорастящ храст е С. conspicuus 'Decorus'.
Внимание: Плодовете му са леко отровни. Не е подходящ за засаждане около детски площадки или детски градини, защото с червения си привличащ цвят, плодовете са интересни за децата и могат да бъдат погълнати!
Трябва да вземем под внимание факта, че по време на цъфтежа си привлича много пчели.
Плодчетата на котонеастера са почти винаги червени и сравнително малки. За по-големи плодчета ви препоръчваме силния сорт С. 'Cornubia'. Ако не искате червени плодчета, вземете си С. 'Rothschildianus' (жълти) или С. franchetii (тьмнооранжеви).
МЯСТО И ПОЧВА: Всякаква градинска почва. Най-добре вирее на ярко слънце, но се чувства добре и на полусянка.
ПОДКАСТРЯНЕ: Не е необходимо. Напролет отстранете нежеланите и пострадалите от студа клонки.
РАЗМНОЖАВАНЕ: Засейте семена или заложете зелени резници в сандъче през лятото.


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova