Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Бергения /Bergenia "cordifoli"/

Назад


Бакопа

Азиатско растение от семейство Saxifragaceae – Каменоломкови .
Родината на бергенията е Централна Азия. Носи името на немския физик и ботаник Карл Аугуст фон Берген (1704-1760), който спомага за разпространяването му в Европа.
Представлява многогодишно, студоустойчиво, тревисто растение с големи, овални и месести листа, от където е и народното наименование - слонски уши.Зелени през лятото и червеникави през зимата, листата са подредени в розетка, която се разраства бързо, благодарение на голямото месесто коренище.
Цъфти през пролетта с дребни, подобни на камбанки цветчета, които са събрани на високо до 60 см.стъбло. Те са розови, пурпурни или бели, с восъчни налепи и са много ефектни на фона на зелените листа. Често, при благоприятни условия, бергенията цъфти и през есента. Много подходящо е за почвопокривно на сенчести и полусенчести участъци от градината.
Най-добра за това цвете е неутралната,добре дренирана и оцедлива почва.
Размножава се лесно чрез разделяне на коренището или с резници през лятото и началото на есента, след прецъфтяване на цветовете.
Възможно е и размножаване със семена.
Известни са много видове и сортове бергения.Още в началото на пролетта разцъфват сърцелистния (В. cordifolia), тлъстолистня (В. crassifolia) и някои други. По-късните - ('Morgenrote', 'Sunningdale') зацъфтяват в началото на лятото.

Многогодишно вечнозелено тревисто растение. Височина около 40 см, ширина 30-40 см.

Цъфтежът е ранен - края на март, началото на април - още със стопяването на снеговете. Цъфтежът продължава около 3 седмици. Отглежда се на рохкави и свежи почви, но задължително с добър дренаж. Може да се отглежда както на слънце, така и на сянка и полусянка. Обикновено мъртвите листа биват своевременно почиствани. Но трябва да се знае, че те имат важна роля за растението, особено когато се отглежда на слънце. Предпазват от прегряване и изсъхване почвата. Така че, ако редовно се отстраняват мъртвите листа, бергенията е добре да се мулчира и полива редовно. Засажда се около и под дървета и храсти, в алпинеуми, в смесени цветни бордюри и цветни групи. Освен ранния красив цъфтеж, Бергенията има красива вечнозелена листна маса, която през есента и зимата се багри в червеникави тонове.

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova