Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Градинсиа Азалия /Azalea/

Назад


Азалията произхожда от Азия, предимно Китай, Япония и Индия. Тя е прекрасно цъфтящо растение с нежни розови, бели или червени цветове. За да се стимулира образуването на цветове растенията се пензират, т.е. премахват се връхните им пъпки. Първото пензиране се прави около 40 дни след цъфтежа, а последното през юли, август. Прецъфтелите клонки се отрязват за да се образуват по-големи цветни пъпки и да се оформи храст.
Известни са повече от 350 вида азалия.Азалията се чувства отлично на прозорец с изложение на изток или на запад. През Май може да изнесете азалита на терасата или в градината. За да цъфти обилно се прибира на хладно и светло място вкъщи при първото захлаждане. През периода на цъфтеж е добре да бъде на светло и прохладно място, но без да бъде огрявана директно. За големи цветове е необходимо да се наторява с тор за цъфтящи цветя.
Добре е да се полива с престояла вода, като се внимава почвата да не подгизне. Азалията не обича дългото засушаване, но трябва да внимавате и да не я преполеете. Тя има много деликатна коренова система и не би оцеляла в области с глинеста почва, където няма добър дренаж. Преди да я посадите подгответе добре почвата, като я разкопаете и разрохкайте корените на азалията или ги напръскайте с вода за да се разплетат. Не садете по-надълбоко растението, отколкото е било преди да го извадите. Дори е по-добре да се посади на по-плитко, отколкото на по-дълбоко. На азалите отлично се отразяват леко кисели почви, така че ако се намирате в област с алкални почви, може да се наложи да добавите малко количество железен сулфат към горната част на почвата. Пулверизира се ежедневно, но преди цъфтеж. Ако пръскате с вода цветовете, то те бързо ще преминат. Повечето азалии биха преживели директна слънчева светлина, но цветовете им много бързо биха избелели, от наситено розово, до бледо розово почти бяло.
Най-често азалията се сади в плитки широки саксии. Горния слой на пръстта се сменя всяка есен и пролет, а цялосто пресаждане се прави през около две години. Добре е дасе използва обезпаразитена почва, която може да намерите в цветарските магазини.
Азалията не изисква много подрязване, но с малко усилия може да оформите прекрасни растения. Важно е да се подреже точно след цъфтежа и не по-късно от средата на лятото, защото има опастност да отрежете цветовете за следващата година.
Азалиите са силно отровни, така че внимавайте ако имате деца и домашни любимци.
Обикновено азалиите не се нападат от вредители. Най-често срещаните проблеми при тях са неподходящата киселинност на почвата, преполиването и лошия дренаж, както и липсата на слънчева светлина


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova