Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Кандилка /Aquilegia "clementine"/

Назад


Бакопа

Непреходната красота на традиционната Кандилка.
Род Кандилка(Род Aguilegia)

За произхода на наименованието Аквилегия се дават различни обяснения:от латински - Aguila - орел, поради далечната прилика на закривените шипове (шпори) на цветовете с ноктите на орела, от Адиа - вода и Legere - събирам, защото венчелистчетата напомнят рог на изобилието или защото по листата се събират капки вода, подобни на оптична леща.
В рода Аквилегия има само многогодишни тревисти растения, около 120 вида, чиято коренова система е много добре развита, но е съставен от централен корен с по-месести основни разклонения, отиващи на по-голяма дълбочина. В резултат на тази морфологична особеност растенията образуват туфа от изправени стъбла, в която с възрастта се увеличава броят на стъблата при съвсем малко увеличаване на диаметъра на растението.

По този начин индивидите не са вегетативно подвижни и не могат да се размножават чрез разделяне на растението.
Традиционната кандилка в селските градини е красиво многогодишно растение със сиво-зелени насечени листа, като при различните видове листните дялове са различно големи, но сходни по форма. Те са неравномерно триделни, често са с восъчен налеп, поради което не се мокрят. Всяко стъбло завършва с голяма рехава метлица от цветове на дълги дръжки. Цветът е интересен с двойния си околоцветник-петлистна обагрена чашка и петлистно обагрено венче. Чашелистчетата са елипсовидни. Венчелистчетата имат връхна широка закръглена част, която надолу се свива тясно фуниевидно и преминава в шпора с различни при отделните видове дължина, широчина, завиване на върха на шпората. Шпората на всяко венчелистче се провира назад между две чашелистчета.
Тази структура на цветовете, съчетана с различни багри на чашелистчетата, шпорите и част на венчелистчетата, прави цвета много красив и със силно естетическо въздействие при наблюдение от близо.
Многогодишен кичест сорт с обилен цъфтеж.Достига височина 35см и се разпростира на ширина до 30см.Подходящ за украса на бордюри, алпинеуми, цветни петна в градини .Цъфти от края на пролетта до средата на лятото. Цъфтежът продължава около месец. Кандилките виреят на всякакви почви, но изискват постоянна влажност на почвата. Предпочитат слънце, но издържат и на полусянка.


grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova