Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Aлстромерия /Alstromeria/

Назад


Алстромерията може да издържи до 3 седмици във ваза. През последните години това цвете трайно се настани в букетите. Елегантната алстромерия (Alstroemeria) е многогодишно растение с коренища, което идва от Южна Америка. Тя има неплътни съцветия с много красиви цветове с разнообразна окраска, изпъстрени с контрастни щрихи и линии. По екзотическата си багра и устройство на цвета, алстромерията напомня орхидеята и лилиума, затова растението се нарича още “перуански лилиум”. Има множество видове, високодекоративни хибриди и сортове алстромерията.
Това е знаменита високопродуктивна и устойчива на болести оранжерийна култура, рязаният цвят на алстромерията може да стои във ваза до 3 седмици. Ако не забравяте ежедневно да сменяте водата в съда, растението ще покаже всичките си съцветия до последната пъпка.
Създадени са компактни хибриди на алстромерията за саксийно отглеждане, като височината им се колебае в границите 20-40 см. През лятото всички цъфтят с големи цветове с диаметър 5-7 см. Алстромерията се отглежда в открита почва без да се изважда и покрива през зимата само в страните с мек климат. Но тъй като това растение издържа малки замръзвания на почвата, то може да се отглежда и в нашите ширини, при условие че почвата е с добър дренаж и върху коренището се постави дебел слой мулч, слама или друг изолационен материал. Алстромерията успешно расте на проветриви, но защитени от силния вятър места, предпочита светлите, но без жарко слънце и полусенчестите ъгълчета на градината. Бързо се разраства в добре дренирана, рохкава, плодородна почва с неутрална или слабо кисела реакция. В тежката почва пред засаждането на кореницата трябва да добавите торф, слама и други разрохкващи материали.
Изисквания : Алстромерията е взискателна към храненето. В периода на растеж на растението (до края на лятото) трябва да се подхранва ежеседмично, като се редуват минерални с органични торове, а в периода на бутонизация се прекратява внасянето на азот. Алстромерията се полива умерено, продължителното преовлажняване на корените води до загниването им


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova